Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu’ya hükümeti kurma görevi

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, yeni hükümeti kurma görevini, seçimlerden birinci çıkan Likud Partisi'nin lideri ve Başbakan Netanyahu’ya verdi.



CumhurbaÅŸkanı Reuven Rivlin, dün akÅŸam saatlerinde Kudüs'teki CumhurbaÅŸkanlığı konutunda Netanyahu ile yaptığı görüÅŸmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Hükümeti kurma görevini size (Netanyahu) vermeyi kararlaÅŸtırdım" dedi.

"Derin bir mesuliyet duygusuyla bu görevi kabul ediyorum" diyen Netanyahu da, "Hükümet kurma görevini ilk kez alıyormuÅŸ gibi heyecanlıyım" ifadesini kullandı. Kendisini "tüm Ä°srail vatandaÅŸlarının baÅŸbakanı" olarak gördüÄŸünü belirten Netanyahu, ÅŸunları kaydetti: 

"Åžimdi seçimleri geride bırakarak bizi birleÅŸtiren ÅŸeylere odaklanma zamanı. Hükümetin önünde iki mesele olacak; güvenliÄŸimizi güçlendirmek ve refah seviyesini arttırmak. Gerçek barışa ancak Ä°srail güçlü ve istikrarlı kalırsa ulaşılabilir. ABD ile iliÅŸkilerimizi sürdürerek, Ä°ran ile P5+1 ülkeleri arasında müzakere edilen nükleer anlaÅŸmayı engellemeye çalışacağız."

CumhurbaÅŸkanı Rivlin’e hitaben, "Birlik, güvenlik ve refah için beraber çalışacağız” diyen Netanyahu, "Ä°srail’in baÅŸbakanı olmaktan gurur duyuyorum. Ä°srail’e ve Ä°srail halkına hizmet etmek büyük bir onur" diye konuÅŸtu. Ä°sraillilere kendisini seçtiÄŸi için teÅŸekkür eden Netanyahu, "seçim döneminde yaÅŸanan toplumdaki ayrışmaları giderme" sözü verdi.

Ä°srail'de 17 Mart'ta gerçekleÅŸtirilen erken genel seçimlerde BaÅŸbakan Netanyahu'nun liderliÄŸini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, Ä°ÅŸçi Partisi lideri Ä°zak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eÅŸ baÅŸkanlığındaki merkez solu oluÅŸturan "Siyonist Birlik" 24, BirleÅŸik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

Hükümeti kurmak için 120 sandalyeli Ä°srail Meclisi Knesset'te 61 koltuÄŸa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoÄŸunluÄŸu yakalayamadığı için yeni hükümetin de koalisyondan oluÅŸması gerekiyor.

Ä°srail kanunlarına göre, hükümet kurmakla görevlendirilen kiÅŸinin 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Netanyahu'nun hükümet kurma görevinde baÅŸarısız olması durumunda ise cumhurbaÅŸkanı görevi baÅŸka bir milletvekiline tevdi edecek. Bu kiÅŸiye ise koalisyon için 28 gün tanınıyor. Ä°kinci milletvekilinin de baÅŸarısız olması halinde meclis salt çoÄŸunluÄŸu, üçüncü bir adayı cumhurbaÅŸkanına önerebiliyor. Bu aÅŸamada baÅŸarı saÄŸlanamazsa 90 gün içerisinde seçimlere gidilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.